Saint Prix en Morvan - Mont Beuvray - Bourgogne

Morvan Rustique is gelegen in het zuiden van "Parc Naturel Regional du Morvan"

Autun, keizerlijke stad in het centrum van de Bourgogne

22 januari 2017

Op 20 km van Morvan Rustique is de prachtige oude stad Autun gesticht door de Romeinse keizer Augustus.
Het is een gezellig stadje met historische straatjes, pleintjes en een groot marktplein waar je gezellig een terrasje kunt pakken. Rond de kathedraal St. Lazare vind je tal van goede restaurants om lekker buiten te lunchen of ’s avonds heerlijk te dineren. Iedere vrijdagochtend en in de zomer ook op woensdagochtend kun je in Autun de markt bezoeken. De leukste kraampjes voor lekkernijen en streekproducten zijn te vinden in de markthallen onder de “Mairie” naast het theater.
Daarnaast vind je in Autun ook mooie grote supermarkten met prachtige verse producten, waarvan de “Leclerq” – bij ons en de meeste gasten – het populairste is.

Bezienswaardigheden van Autun die je niet moet missen:

  1. Kathedraal St Lazare, interessante 12e eeuwse kerk met een wereldberoemd Timpaan, een meesterwerk van de Romaanse bouwkunst.
  2. Stadspoorten uit de Romeinse bloeitijd (waaronder één vlakbij “Leclerq”)
  3. Romeins Theater, gelegen aan het Lac du Vallon aan de oostkant van Autun, goed bewaard gebleven amfitheater en in die tijd met 15.000 plaatsen één van de grootste theaters van West-Europa.
  4. Musée Rolin, gevestigd in het 15e eeuwse herenhuis van Nicolas Rolin (stichter van het Hospice te Beaune) vooral bekend van de prachtige beeldhouwwerken die hier tentoongesteld worden zoals ‘de verzoeking van Eva” uit 1130 en een Gallo Romeinse Sarcofaag.
  5. Pyramide de Couhard, monument van een Romeinse begraafplaats, waarschijnlijk een mausoleum.
  6. Biologische tuin “par Nature” aan de voet van de pyramide van Couhard, waar u zelf seizoensgroenten kunt plukken.
  7. Waterval “Briscou Cascade”, een heerlijke plek voor een wandeling en een picknick op een warme zomerdag.
  8. “Croix de la Liberation”, hét uitzichtpunt over Autun, een adembenemend vergezicht over de stad en vertrekpunt van ATB routes en wandelingen.
  9. Tempel van Janus, een Romeins monument net buiten Autun gebouwd in de 1e eeuw als aanbiddingsplaats voor het Romeinse volk.
  10. Lycee militaire, een prachtig bouwwerk te herkennen aan het mozaïekdak van geëmailleerde dakpannen, zoals je ook ziet op het Hôtel-Dieu in Beaune, in het lychee is een museum ondergebracht met vooral oude uniformen, vlaggen en relikwieën uit de eerste en tweede wereldoorlog.