Saint Prix en Morvan - Mont Beuvray - Bourgogne

Morvan Rustique is gelegen in het zuiden van "Parc Naturel Regional du Morvan"

Kraakheldere stuwmeren in de Morvan

3 februari 2017

“Parc Naturel Regional du Morvan” staat bekend om zijn vele bronnen en beekjes die een aantal prachtige (stuw)meren voorzien van kraakhelder water. Van toeristische recreatie meren tot kleinere verscholen meertjes, de Morvan heeft het allemaal. Heerlijk om lekker te zwemmen, vissen of varen en tot rust te komen in de natuur.

Lac de la Goulette (10 km vanaf Morvan Rustique)

Op de Haut Folin ligt het hoogste meertje van de Bourgogne verscholen tussen de bossen. Een oase van rust en een heerlijke plek voor een picknick of om even lekker te poedelen. In het voorjaar bloeit hier de wilde bosorchidee in overvloed en kan je genieten andere flora en fauna. Denk hierbij aan de ijsvogel, forel, zonnebaars en tal van libellen.

Lac des Settons (35 km vanaf Morvan Rustique)

Hét recreatiemeer in het centrum van de Morvan ligt in de loop van de rivier de Cure. Het meer met een oppervlakte van 367 hectare is een paradijs voor waterrecreatie. Je vindt er tal van strandjes met geleidelijk aflopende bodem, waterfiets-, bootjes-, en kanoverhuur. Je kan hier ook een rondvaart maken met een rondvaartboot. Het Lac des Settons is in 1858 door Napoleon III in gebruik genomen en is daarmee één van de oudste stuwmeren van Frankrijk. Er zijn talrijke restaurants en campings direct aan het meer en er is voldoende plek om de auto te parkeren.

Lac de Pannecière (35 km vanaf Morvan Rustique)

Met 520 hectare het grootste meer van de Morvan en vooral bekend om zijn visstand. Het meer dat tot de schoonste van Frankrijk wordt gerekend heeft een paar aangelegde strandjes. Lac Panneciere zal vooral de vissers, fietsers en wandelaars aanspreken. De fietsroutes om het meer variërend van 40-60 km en daarbij komt u uiteraard over de prachtige enorme stuwdam, die zeer tot de verbeelding spreekt. Het meer is eigendom van Parijs en middels de stuw kan de waterstand van de Seine worden gereguleerd. Lac de Pannecière voedt de rivier de Yonne van water en die komt samen met de kleineren Seine om via Parijs naar de Atlantische Oceaan te stromen.

Lac de Chaumecon (60 km vanaf Morvan Rustique)

Een prachtig meer van 135 hectare, dat je bezoekt om mooie wandelingen te maken. Er is bijvoorbeeld een route van 16 km uitgezet om het meer met prachtige vergezichten en voor serene rust, want het is hier nooit druk. Het meer wordt door de rivier de Chalaux voorzien van water.

Lac de Saint Agnan (65 km vanaf Morvan Rustique)

Het meer met een oppervlakte van 140 hectare dat wordt gevoed door de rivier de Cousin ligt bij het gelijknamige dorpje en is vooral populair bij sportvissers, maar biedt ook een aantal mooie strandjes.