Saint Prix en Morvan - Mont Beuvray - Bourgogne

Morvan Rustique is gelegen in het zuiden van "Parc Naturel Regional du Morvan"

Leuke uitjes in en rondom de Morvan

5 maart 2017

De Morvan is natuurlijk een prachtig natuurgebied waar de tijd vaak lijkt te hebben stilgestaan, maar het is ook een mooi vertrekpunt voor leuke uitjes. Sommige zijn heel dichtbij en voor anderen moet je even een stukje rijden. We hebben de globale afstanden erbij vermeld en onderweg kan je overal genieten van de mooie doorkijkjes en vergezichten.

Archeologisch Centrum “Bibracte” (5 km vanaf Morvan Rustique)

Vlakbij Morvan Rustique ligt Frankrijks grootste archeologisch centrum waar u in de voetsporen kunt treden van de Galliërs (Vercingetorix) en de Romeinen (Julius Caesar). Het Europees archeologisch centrum “Bibracte” in de Bourgogne nodigt u uit om de Keltische beschaving te ontdekken. Je kan de opgravingen vrij bezoeken en in combinatie met een kaartje voor het museum dagelijks een rondleiding krijgen met Nederlandstalige gids. Voor de inwendige mens is er een restaurant waar Keltische maaltijden worden geserveerd.
www.bibracte.fr/nl

Vissen in Lac de Bousson, St Didier – sur – Arroux (17 km vanaf Morvan Rustique)

De Morvan herbergt fantastisch viswater in zowel de meren als de rivieren. De meren “Lac de Bousson” en “Lac Panneciere” staan bekend om de grote karpers, maar zitten ook vol met witvis, snoek en snoekbaars. Bovendien kunt u verrast worden door een andere fanatieke visser: de visarend. Uiteraard zijn er nog veel meer mooie rivieren, meren en beekjes waar je heerlijk kunt vissen en zwemmen, lees daarom ook onze blog: ‘Meren in de Morvan’.

Kanovaren op de Arroux (18 km vanaf Morvan Rustique)

11 km stroomafwaarts door een adembenemend stiltegebied waarna je weer opgehaald wordt door de eigenaar.
www.des2rives.com

Autun (20 km vanaf Morvan Rustique)

Op 20 km van Morvan Rustique is de prachtige oude stad Autun gesticht door de Romeinse keizer Augustus. Het is een gezellig stadje met historische straatjes, pleintjes en een groot marktplein waar je gezellig een terrasje kunt pakken. Lees meer over Autun in onze blog ‘Autun keizerlijke stad in het centrum van de Bourgogne’.

Site du Carnaval, Uchon (25 km vanag Morvan Rustique)

Een geologisch fenomeen zijn de Rochers du Carnaval, de granieten rotsen lijken willekeurig neergesmeten op de top van de Uchun (681 m). Ze hebben aansprekende namen als “hondenneus” en “mammoet” en naast een fenomenaal uitzicht op het massief van de Morvan kan je hier ook heerlijke wandelingen maken en onderweg het kerkje uit de 12e eeuw bezoeken.
www.parcdumorvan.org

Tempel van de 1000 Boeddha’s, Dashang Kagyu Ling (30 km vanaf Morvan Rustique)

De boeddhistische tempel (gebouwd volgens de eerste tempel in Tibet) wordt gezien als het centrum van het Boeddhisme in Frankrijk en kan worden bezocht. De tempel is officieel erkend door de Franse staat en wordt geleid door Lama Seunam. Iedere zomer is er een tentoonstelling en je kan er tegen betaling een dienst bijwonen.
www.paldenshangpa-la-boulaye.com

Maison du Parc – Saint Brison (65 km vanaf Morvan Rustique)

De perfecte plek om meer over het “Parc Naturel Regional du Morvan” te weten te komen. Naast de administratieve zetel vind je hier een Eco-museum met informatie over het landschap, de flora en fauna en het Verzetsmuseum waar je meer te weten kan komen over de verzetshaard die de Morvan in de 2e wereldoorlog was. Verder herbergt het 40 hectare grote terrein een Herbulariun, Arboretum, speeltuin en een dierenpark met herten, paarden, ezels, kippen en koeien.

Bedevaartplaats Vezelay en kasteel Bazoches (75 km vanaf Morvan Rustique)

Een must visit voor de pelgrim op deze route naar Compostella is de beroemde 12e eeuwse basiliek “Sainte-Madeleine” bovenaan het prachtige dorpje Vezelay. Dit zeer toeristische en gezellige plaatsje kenmerkt zich verder door de vele restaurantjes, hotelletjes, ateliers en kneuterige winkeltjes.
www.dorpeninfrankrijk.nl

Als dagtocht is Vezelay heel goed te combineren met het vlakbij gelegen kasteel van Vauban in Bazoches. Vauban heeft het Franse landschap voor altijd “getekend” als architect van verdedigingswerken in de tijd van Napoleon. Het kasteel is heel erg de moeite waard en u ziet er nog steeds de tekentafels, inrichting en meubelstukken uit die tijd.
www.chateau-bazoches.com

Hospices de Beaune, Hôtel Dieu (75 km vanaf Morvan Rustique)

Het hospices de Beaune is een liefdadigheidsinstelling opgericht in 1443 door Nicolas Rolin als een armenhospitaal in Beaune (Bourgondië). Het oorspronkelijke hospitaal, het Hôtel-Dieu wordt beschouwd als een van de pronkstukken van de Vlaams-Bourgondische bouwstijl, die aanleunt bij de laat-gotiek uit de 15e eeuw. Tegenwoordig doet het gebouw dienst als museum. De organisatie is ook bekend van zijn jaarlijks terugkerende veiling van wijnverkoop voor het goede doel, die al jaren de gebouwen van de organisatie mee financiert.
www.hospices-de-beaune.com

Middeleeuws plaatsje en Château de Brancion (85 km vanaf Morvan Rustique)

Het mooie hooggelegen dorp Brancion, overschaduwd door de silhouet van het oude kasteel, nodigt uit om te wandelen. In de loop van de wandeling kan men kennismaken met de charmante steegjes afgeboord met oude huizen, de vestingtoren van het kasteel en het prachtige panorama vandaar op de daken van het middeleeuwse dorp en de omliggende landschappen, de hallen met een houten geraamte uit de 14e eeuw, en de romaanse kerk die oude fresco’s bevat. Naast de kerk wacht de bezoekers een prachtig zicht op het omliggende platteland.
www.chateau-de-brancion.fr

Kastelen spreken altijd tot de verbeelding en wij raden de volgende aan voor een bezoek:

Sully – 40 km: http://www.chateaudesully.com
Rochepot – 55 km: https://chateau-de-la-rochepot.com
Couches – 50 km: http://www.chateaudecouches.com
Savigny les Beaune – 75 km: http://reception-aviation.chateau-savigny.com
Cormatin – 80 km: http://www.chateaudecormatin.com/fr

Attractieparken voor de kinderen:

Toulon sur Arroux – 30 km: http://www.divertiparc.com
Le Pal – 65 km: http://www.lepal.com
Le Creusot – 40 km: http://www.parcdescombes.com/pdc/
Givy – 70 km: http://www.acrogivry.com